Vykrajovátko bitcoin – pečící test I.
Kešu linecké sušenky bez cukru a bez lepku se 3 druhy polevy (malinová, čokoládová, kakaová)
Pečení zdar!
Jsem Soňa, zakladatelka Daruj Bitcoin a samozřejmě bylo mojí sladkou povinností otestovat bitcoinová vykrajovátka, než jsme je pustili do oběhu. Vyrobili jsme s klukama 6 verzí vykrajovátek, abychom ověřili, které bude vykrajovat nejvíc a nebudeme se bát dát za něj ruku do trouby.
A protože bylo potřeba testovat hodně vykrajovátek, rozhodla jsem se taky udělat víc druhů těsta. Teď mi přijde škoda nepodělit se s tebou o ty zkušenosti, co za těsto se vykrajovalo dobře a čemu bych se být tebou raději vyvarovala. Není nic pohodlnějšího, než se učit z chyb druhých.
Ale, musím tě varovat! Všechna ta těsta, co jsem zkoušela, jsou bez cukru. V květnu (ano, už je to 7 měsíců) jsme já i moje sociální bublina testovali program Whole30. Je to takové drsnější Paleo. Neboli jídelní experiment, ve kterém se testuje, jaké potraviny člověku dělají a nebo nedělají dobře. A tolik jsem si zamilovala, jak dobře se mi žije bez přidaného cukru, že už jsem se zpět do běžného jezení nikdy nevrátila. Spokojeně frčím na jídlech založených na zdravých tucích a minimum sacharidů. Proto je tohle test vykrajovátek z tak alternativního těsta, které neobsahuje ani lepek ani cukr.
První recept, pro který jsem se nadchla a chtěla jsem ho vyzkoušet byl od Janiny z Cukrfree. Janina Černá má celý blog o vaření a pečení bez cukru, supr zdroj kuchyňské inspirace. A tohle je v podstatě recenze na jeden z jejích receptů.
Její recept se jmenuje: Kešu linecké sušenky s oříškovým krémem
V mém podání to bylo spíš: Kešu linecké bitcoinové sušenky máčené v různých polevách „co dům dal“.
Nalijme si čistého pečení – kdo kdy slyšel o tom, že si najdete recept a máte na něj všechny suroviny.
Asi by se mohly jmenovat i: bezlepkové linecké, zdravé linecké bez cukru, cukroví jinak, ale mě název „Polevy co dům dal na bitcoinových sušenkách bez cukru“ baví nejvíc.
Ingredience měli být (na cca 54 ks sušenek):
- 50 g kešu ořechů
- 50 g kokosové mouky
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- vanilkový extrakt
- 80 g kešu másla
Komentář 1: Na 54 sušenek? Chtěla bych vidět její vykrajovátka. Musí být tak drobná, že bych to ani nezvládla vykrájet svýma obyčejně neohrabanýma rukama. Z tohoto množství mi to vyšlo tak asi na 10 sušenek.
Ponaučení 1: pokud chceš mít hodně bitcoinů, množství mouky i všeho ostatního si vynásob několikrát.
Postup pak podle receptu z Cukrfree zněl:
Kešu ořechy rovnoměrně rozmixujeme tak, aby se nám vytvořila jemná moučka. Do nádoby přidáme rozmixované ořechy, kokosovou mouku, vanilkový extrakt a vše promícháme. Poté přidáme celé vejce, žloutek a kešu máslo a propracujeme tak, aby se nám vytvořilo pevné těsto. Mezitím rozehřejeme troubu na 180°C. Z těsta pomocí rukou vytvoříme kouli a položíme ji na nepřilnavou podložku. Těsto rukou přimáčkneme k podložce, překryjeme papírem na pečení a válečkem rozválíme tak, aby vznikla cca 4 mm tenká placka. Pomocí vykrajovátka vykrájíme sušenky, které poté vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme na 7 – 8 minut do trouby.
Komentář 2: Já jsem rovnou koupila kešu mouku. Mám sice dobrý mixér, stejně jsem se ale bála, že bych ty ořechy nerozsekala tak dobře, aby z toho šlo udělat hladké těsto. A to zafungovalo úplně v pohodě.
Ponaučení 2: Pokud si to chceš zjednodušit, kup rovnou kešu mouku.
Tip k ponaučení 2: Já ořechy i ořechové mouky nakupuju na Grizly.cz. Vychází tam cenově nejlépe a docela pravidelně je i mívají v akci, tak vždycky nakoupím velké balení, aby mi to chvíli vydrželo. Ořechová másla pak kupuju v kilovém balení na Lifelike.cz, ty tam vychází nejlevněji a jsou mooooc dobrá. Tak dobrá, že občas zmizí rychleji, než se vůbec k nějakému pečení dostanou. Ořechová másla pak prodávají u na Grizlym, ty jsou taky chuťově supr a pokud jdeš po menších baleních, možná tě to vyjde výhodněji tam, koukni, co mají zrovna za akce. Jo a myslím, že mám někde do Lifelike kód na 7% slevu. Pokud o něj stojíš, napiš, podívám se ti po něm :)
Jinak sůši jsem upekla podle návodu, jak je psáno.
Komentář 3: Nooo, byly trochu tvrdý. Ale, řekla bych, že se nemají jíst hned potom, co se vyndají z trouby.
Ponaučení 3: Nechat je v troubě na 7 minut max. (samozřejmě záleží, jak ti moc peče trouba a jak tlustý máš sušenky, víš jak).
A co jsem s nimi dělala potom? Teda s těmi, které jsou rovnou nesnědla takzvaně „ze zvědavosti, jaké to je“.
Zkoušela jsem 3 druhy polev:
- Ze sušených drcených malin a kokosového másla.
- Z kokosového másla a holandského kakaa.
- Z 90% čokolády.
Nejsnazší to bylo z té čokolády, co si budeme nalhávat. Prostě rozehřát ve vodní lázni, vymáchat v tom sůši, nechat zchladnout. Mňam! Ale protože můj Honza se čokoládě vyhýbá, chtěla jsem udělat i něco bez ní, to je jasný.
Z těch sušených drcených malin a kokosového másla to nebylo tak těžký, v malém kastrůlku jsem rozpustila pár lžic kokosového másla a přimíchala do toho v mixéru rozdrcené lyofilizované maliny (koupené taky na Grizlym).
Co se nepovedlo: Rozsekat maliny na dostatečně malé kousky, takže když jsem ty sušenky máčela, tak to z toho tak divně stékalo.
Doporučení: Pořídit si maliny rovnou nadrcený. Pozdě, ale přece jsem zjistila, že tady v Brně na Mojmírově náměstí je takový supr krámek s dortovýma potřebama, myslím Dortisimo.cz a tam to například prodávají. Dokonce to nebylo tak drahý, jak jsem čekala, že bude.
Z kokosového másla a holandského kakaa to bylo taky v cajku. Prostě hodit do kastrůlku, ohřát, smíchat a namáčet. Tam se žádné překvapení nekonalo.
Hodnocení: Toto těsto bylo ze všech testovaných ultimátně nejlepší. Neboli, dalo se nejlépe vykrajovat :) A pokud frčíš v běžné stravě a chystáš se na klasický linecký, tak se ti tyhle záseky vyhnou.
Dále jsem zkoušela ještě:
- perníkové bitcoinové sušenky
- zázvorové špaldové bitcoinové sušenky
- pistáciové bitcoinky (oujé, ty nedopadly dobře)
O ty se ráda podělím hned v dalším díle tohoto pečícího bitcoinového seriálu. Pokud ti tenhle článek něco dal, budu ráda za zpětnou vazbu (třeba na našem Facebooku), ať vím, že to někomu pomáhá a má cenu napsat i ty ostatní :)
Odkazy:
- Tohle je ono slavné vykrajovátko: https://www.darujbitcoin.cz/vykrajovatko-bitcoin/
- Původní recept: https://cukrfree.cz/kesu-linecke/
- Příběh autorky původního receptu: https://cukrfree.cz/janina-cerna/
- Kde nakupuju kešu mouku: https://www.grizly.cz/
- Kde nakupuju kokosové a kešu máslo: https://www.lifelike.cz/e-shop/
- Kdo jsem já: https://www.linkedin.com/in/sona-parke/
- Můj oblíbený krámek s věcma na pečení v Brně: https://www.dortisimo.cz/kontakty
- Ten divnorežim, kvůli kterému tolik lidí nejí cukr: https://paleosnadno.cz/whole-30/